Rotondes

Dit is maar een klein gedeelte van de les rotondes. In de online cursus gaan we er nog veel dieper op in.

We barsten tegenwoordig van de rotondes. Met dank aan de EU, die in de hele Unie ruimhartig rotondes uitdeelt (werkgelegenheid en veiligheid). Rotondes vervangen kruispunten met verkeerslichten. Omdat je voorrang moet verlenen aan degenen die al op de rotonde rijden, is je snelheid laag wanneer je aan komt rijden. En op de rotonde zelf mag je ook niet te hard rijden kan ook niet, met 80 km/uur rond scheuren. Dat scheelt in de ongelukken.  

Een turbo rotonde heeft meerdere rijstroken die op de rotonde zelf zijn gescheiden. Voor je zo een rotonde oprijdt, moet je al een rijstrook kiezen. Want op de rotonde mag je niet meer van baan veranderen.

Er zijn talloze rotondes waar bij het op- of afrijden de fietsers en voetgangers voorrang hebben. Dit staat altijd goed aangegeven. Let voordat je een rotonde oprijdt goed op wat de daar geldende regels zijn.

Hoe dan ook: je moet elk kruispunt voorzichtig benaderen, zeker als het kruispunt tot de gevaarlijke hoort. Die wordt dan ook aangeduid met een liggend kruisteken in een rood omrande driehoek. Verder moet je weten hoe de voorrang op een kruispunt is geregeld en of er ook brommers en fietsers meedoen in het gebruik van de kruising.

Bekijk onderstaande video's voor hoe te handelen op verschillende rotondes.

         

Start nu de cursus